Geluidbureau Valersi. Zo hoort het!

Bestaande woningen & geluid

Veel mensen in woningen horen geluiden om zich heen. Wanneer dat gaat om normale woon- en leefgeluiden is er doorgaans geen reden om in actie te komen. Dat is bijvoorbeeld een ander verhaal wanneer een woning- of pandeigenaar besluit om een woning te splitsen of wanneer er een renovatie of verbouwing op de planning staat. Ook wanneer woongeluiden, bijvoorbeeld van buren, leiden tot overlast, is het ondernemen van actie soms noodzakelijk.

Heb je een vraag of kun je jouw specifieke vraag niet vinden tussen onze werkgebieden, neem dan gerust contact met ons op!

Onze werkgebieden

Woning splitsen

Wanneer je een woning gaat opdelen in twee of meer zelfstandige woningen, is er sprake van woning splitsen. In veel gevallen moet je hiervoor een omgevingsvergunning aanvragen, waarbij een akoestisch onderzoek verplicht is. Wij kunnen metingen of berekeningen voor je uitvoeren en leggen je graag uit welke maatregelen je kunt treffen indien je niet aan de gestelde geluidseisen voldoet.

Kamerverhuur

Wanneer je een woning (of een deel daarvan) wilt inrichten voor kamerverhuur, ben je verplicht om een omzettingsvergunning aan te vragen. De voorwaarden en regels hiervoor verschillen sterk per gemeente, maar één voorwaarde is altijd van toepassing: de onttrokken ruimte moet voldoen aan strenge geluidseisen naar de buurwoningen. Om aan te tonen dat je aan de eisen voldoet, kunnen we een geluidsonderzoek voor je uitvoeren en je wanneer nodig voorzien van advies om je geluidsisolatie te verbeteren.

Renovatie

Wanneer je een woning gaat renoveren, moet je voldoen aan de regels van het Bouwbesluit. Dit betekent dat je moet zorgen voor voldoende geluidsisolatie in de woning om te voorkomen dat de belasting op de buitengevel te hoog is en je dus te veel last krijgt van geluiden van buiten. Onze geluidsexpert kan voor jou bepalen of de ‘geluidbinnenwaarden’ in je woning te hoog zijn, de oorzaak hiervan achterhalen en meedenken over een oplossing.

Overlast

Wanneer is er in en rondom een woning sprake van geluiden die ‘erbij horen’ en wanneer is er sprake van geluidsoverlast? Dit is niet altijd even gemakkelijk te bepalen en leidt regelmatig tot onenigheid tussen buren. Gelukkig kunnen wij voor je bepalen, bijvoorbeeld aan de hand van een langdurige geluidsmeting, of er wettelijk gezien sprake is van geluidsoverlast. Indien nodig gaan we samen op zoek naar een passende oplossing waarmee de rust terugkeert.

Vragen?

Onze geluidsexpert op het gebied van bestaande woningen & geluid helpt je graag!

Kyona Hoogeveen

Geluidsadviseur

T 088-0246 604
E kh@valersi.nl

Gelijk aan de slag?

Vraag nu vrijblijvend een offerte op.