Verhuurdersvergunning in Rotterdam een feit

De maat is vol voor de gemeente Rotterdam: er wordt een verhuurdersvergunning ingevoerd. Dit doet de gemeente om een einde te maken aan de misstanden op de particuliere verhuurmarkt. De nieuwe regels zijn ingegaan op 1 januari 2021. In de wijk Carnisse – waar veel problemen op de verhuurdersmarkt zijn – wordt gestart met een pilot met nieuwe regels, die zeer waarschijnlijk daarna voor de gehele stad gaan gelden.

Misstanden voorkomen

Met de invoering van de verhuurdersvergunning wil de gemeente misstanden op de verhuurmarkt tegengaan. Er is in Rotterdam al jaren sprake van woonoverlast, adresfraude en zelfs van discriminatie en uitbuiting van huurders. Daarnaast laat het onderhoud van woningen in de stad vaak te wensen over – terwijl er wel torenhoge huurprijzen gevraagd worden. Het is trouwens niet verrassend dat de pilot begint in de wijk Carnisse: uit een onderzoek uit 2019 blijkt onder andere dat 64% van de huurders in die wijk te veel huur betaalden.

Groei in de hand houden

Een andere reden om te kiezen voor het invoeren van een verhuurdersvergunning is om de groei op de verhuurmarkt te controleren. Terwijl in andere grote steden zoals Amsterdam de regels als jaren streng zijn en verhuurders verplicht een omzettingsvergunning aan moeten vragen bij kamerverhuur, waren de regels in Rotterdam minder streng. De combinatie van de sterk groeiende particuliere huursector en de eerder genoemde misstanden waren genoeg reden voor de gemeente om nu op de rem te trappen. Groei lijkt onvermijdelijk, maar het mag niet ten koste gaan van de sociale binding en de veiligheid van huurders, aldus wethouder Bas Kurvers.

Verhuurders opgelet!

De gemeente Rotterdam gaat vanaf 1 januari 2021 actief huiseigenaren aanwijzen die een verhuurdersvergunning aan moeten vragen. Ze beginnen bij de groep verhuurders waar vaker misstanden zijn geconstateerd. Word je als huiseigenaar aangewezen door de gemeente betekent dit dat je een vergunning aan moet vragen en je strikt moet houden aan de voorwaarden in die vergunning, bijvoorbeeld het voorkomen van geluidsoverlast. Hou je je niet aan de regels dan kan de gemeente een dwangsom van €10.000 tot €25.000 opleggen en je verhuurdersvergunning intrekken. Je kunt als verhuurder nu nog niet proactief een eigen vergunning aanvragen. De gemeente doet onderzoek naar eigenaren die in aanmerking komen voor een verhuurdersvergunning en wijst deze aan.

Wil je als huiseigenaar in Rotterdam zeker weten dat je voldoet aan de gestelde geluidseisen, kijk dan eens op deze pagina en laat indien van toepassing een akoestisch onderzoek door ons uitvoeren.

0